[Skip to Content]

Uppsala har allt en storstad ska ha

Att bo i Uppsala är att bo nära vardagen, världen, kompetensen, upplevelserna, naturen – och varandra.

5 000 personer flyttar hit. Varje år. 22 000 personer pendlar hit. Varje dag. Vi har 40 000 studenter, 22 000 företag och landets snabbast växande arbetsmarknad. Vi är Uppsala – Sveriges fjärde storstad och en del av Europas mest expansiva tillväxtområde. Det är vi förstås väldigt stolta över. Att vara så nära utveckling, kompetens och innovation. Så nära de stora idéerna. Så nära världen. Men vi är också stolta över att samtidigt ha kvar vår kärna: närheten till naturen och Fyrisån. Närheten till upplevelserna. Närheten till varandra.

Nära vardagen

I Uppsala är avstånden korta och därför är det enkelt att gå eller cykla vart du än ska – till jobbet, förskolan, bion, butikerna eller ut i naturen. Varje dag görs 137 000 cykelresor genom Uppsala. Just nu trampar vi mot målet att bli Sveriges bästa cykelstad för fjärde året i rad.

Nära världen

Med 18 minuter till Arlanda har vi nära till världen – och världen har nära till oss. Många internationella företag väljer att etablera sig i Uppsala tack vare stadens strålande läge och dynamiska näringsliv.

Nära kompetensen 

Vi har Sveriges största arbetsmarknad och två universitet som bedriver världsledande forskning. Med andra ord har du nära till attraktiva, kunskapsintensiva arbetsgivare 
samt stor tillgång till kompetens, lärande och utveckling.

Nära upplevelserna

Uppsala inspirerar med ett rikt kulturliv, spännande evenemang och hela Sveriges historia – på en och samma plats. Vi är en livlig shoppingstad med brett utbud. Dessutom stoltserar vi med åtta restauranger i Sveriges främsta krogguide White Guide. Men det är inte bara i storstaden det är full fart. Här finns även en levande landsbygd med stark entreprenörsanda och ett aktivt föreningsliv.

Nära naturen

I Uppsala kan du bo mitt i stan med landet runt knuten. Eller på en levande landsbygd med staden strax intill. På nära avstånd finns många friluftsområden som bjuder på fartfyllda och rofyllda aktiviteter – året om.

Korta fakta om Uppsala
  • Sveriges bästa stadskommun att bo i 2014, 2015 och 2016
  • Cirka 219 000 invånare, 4 000 nya invånare varje år
  • 2 universitet med 40 000 studenter och världsledande forskning
  • 20 000 företag och landets snabbast växande arbetsmarknad
  • 38 minuter till Stockholm, 18 minuter till Arlanda
  • Vi bygger flest bostäder per capita i Sverige
  • Prisade restauranger, ett rikt kulturliv och hela Sveriges historia
  • En cykelstad – varje dag görs cirka 140 000 cykelresor genom Uppsala
  • Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård
Ladda ner