[Skip to Content]

Allsvensk herrfotboll, innebandy på EM-nivå och orientering i världsklass!

Uppsala är kanske inte känd som en idrottsstad, men för den som vill titta på eller utöva sport bjuds rika möjligheter.

Uppsala satsar alltmer på att bli en sportstad att räkna med, där bredden som redan finns ska ge ännu större tävlingsframgångar. Ett kvitto på det är att SVT nyligen utsåg Uppsala till den tredje bästa idrottsstaden i Sverige.

Från basket till utförsåkning

Liksom i övriga Sverige är fotboll och ishockey de stora publiksporterna i Uppsala. Stadens främsta herrlag i fotboll heter Sirius och spelar 2017 i Allsvenskan. Men Uppsala är också bra inom smalare sporter som innebandy, badminton, orientering. Här finns anläggningar för det mesta man kan tänka sig, inklusive Sunnerstabacken för småskalig alpin skidåkning.

IFU Arena klar - nu väntar Uppsala Eventcenter

Senaste tillskottet bland idrottsarenorna är IFU Arena. Den invigdes i augusti 2016 och inrymmer hallar för innebandy, basket och friidrott. Strax före jul klubbades efter många turer finansieringen av Uppsala Eventcenter, en stor arena som ska rymma cirka 7 000 åskådare och som blir hemmaplan för ishockeylaget Almtuna IS. Bolaget bakom arenan hoppas att den kan stå klar inom några år.

Lätt att prova på

Den som själv vill motionera eller låta barnen börja träna någon idrott har mycket att välja på i Uppsala. Tänk på att inte bara gå efter vad som erbjuds närmast hemmet. I Uppsala är det lätt att ta sig överallt, så du kan låta barnen testa både karate, basket, ridning och badminton.

Topp åtta i Uppsalas idrottsliv

Vi bad Daniel Legue, chef för sportredaktionen på Upsala Nya Tidning, att lista de idrotter som är mest populära och mest framgångsrika i Uppsala. Ibland är de både och.

  1. Fotboll. Sirius herrlag har just gått upp i Allsvenskan och är ohotad etta som stadens mest populära lag. Inför nästa säsong byggs Studenternas IP om så att Sirius där ska kunna möta lag som AIK och Djurgården.
  2. Innebandy. Uppsala är ensamt i landet om att ha tre elitlag i innebandy: Sirius, Storvreta och FBC Uppsala. Storvreta är både svenska mästare och europamästare. Klubben ordnar också världens största innebandyturnering för unga – Storvretacupen – varje jullov.
  3. Bandy. Sirius är ett bottenlag i högsta serien, men bandy har ett starkt fäste i Uppsala. SM-finalerna som nu har flyttats till Stockholm gick på Studenternas IP i många år. Upsala Nya Tidning var inne på att dra ned på bevakningen av bandy, men artiklar och liverapporter var väldigt populära hos läsarna.
  4. Ishockey. Tillsammans med fotboll är hockey den i särklass populäraste sporten, men Almtuna IS har inte nått några stora framgångar. Det kan komma att ändras nu när finansieringen är klar för Uppsala Eventcenter. Med en ny hemmaarena kan laget satsa mot SHL och bli lika heta som Sirius i fotboll.
  5. Badminton. Klubben Fyrisfjädern har inte missat en SM-final på 16 år. Det kommer inga folkmassor på matcherna, men det är ett exempel på en smal sport där Uppsala är mycket framgångsrikt. Klubben äger sin egen hall och har bred motions- och elitverksamhet.
  6. Orientering. OK Linnés största stjärna är Annika Billstam, även om hon nu valt att trappa ner. Hon har tre VM-titlar, en på långdistans och två på medeldistans. Förutom OK Linné finns IF Thor och Upsala IF. Nu är tre killar med i landslaget och på väg upp till högsta nivå.
  7. Basket. Uppsala har en långvarig baskettradition. Uppsala Basket grundades 1960 och herrlaget har spelat i högsta serien sedan 1992. Sporten har en trogen publik och är man är duktig på både integrationen och genusfrågan.
  8. Friidrott. IFU Arena som öppnade i höstas är Sveriges modernaste friidrottsarena. Den är en perfekt hall för såväl utövare som föräldrar och publik. Det har fått anmälningarna till Upsala IF:s verksamhet att öka med 800 procent, så just nu räcker inte antalet ledare till.
Ladda ner