[Skip to Content]

Till och från Uppsala

Det är enkelt att resa till och från Uppsala med tåg, buss och bil. Och vill du ta dig genom staden gör du det snabbast på cykel.

Uppsalas kompakta stadskärna gör det enkelt att ta sig runt till fots eller med cykel. Staden har även en väl utvecklad kollektivtrafik med fokus på hållbara transporter.

Med tåg

Uppsala ligger längs norra stambanan och har utmärkta tågförbindelser med övriga landet. Resan till Stockholm tar endast 31 minuter med tåg. Varje dag pendlar cirka 23 000 personer in till staden och 26 000 pendlar ut. För att förbättra och effektivisera kapaciteten i tågtrafiken ytterligare finns det planer på två nya spår mellan Skavstaby (söder om Märsta) och Uppsala. På det sättet får staden fyra spår, där snabbgående tåg går på det ena spårparet och de långsammare pendeltågen på det andra.

Med buss

Uppsala har ett väl utvecklat bussnät där Uppsala centrum fungerar som nav. Många av stadens bussar drivs med biogas. Staden satsar även stort på en allt mer elektrifierad busstrafik med hybridbussar. De körs nästan ljudlöst korta sträckor på ren el genom lagrad bromsenergi, vilket sparar upp till 30 procent bränsle.

Med bil

Har du bil når du Stockholm på endast 45 minuter via E4:ans motorväg. På uppsala.se kan du hitta närmaste parkeringsplats och se vad det kostar att parkera i Uppsala tätort.

Med cykel

Uppsala är känd för att vara en riktig cykelstad och varje dag sker här cirka 137 000 cykelresor. Uppsala har utsetts till Årets cykelstad fyra år i rad av Cykelfrämjandet, en del av vår satsning på ett mer hållbart resande. 

Fakta om transporter och tillgänglighet
  • Med tåg: Arlanda (18 min), Stockholm (38 min), Tierp (37 min), Knivsta (9 min)
  • Med bil: Arlanda (30 min), Stockholm (45 min), Tierp (30 min), Knivsta (20 min)
  • Med flyg: Göteborg (1 tim), Malmö (1 tim och 5 min), Köpenhamn (1 tim och 10 min)
  • Varje vardag kör UL:s regionbussar i länet en körsträcka motsvarande 1,5 varv runt jorden 
  • Totalt används cirka 125 stadsbussar, cirka 250 regionbussar och 11 tåg
  • Målet är att fördubbla antalet kollektivresor fram till år 2020
  • Många av stadens bussar drivs med biogas eller el
  • 137 000 cykelresor sker genom Uppsala varje dag (källa: RVU 2015)
Välkommen till Uppsala resecentrum!

2011 invigdes Uppsala resecentrum, stadens största byggprojekt genom tiderna med nya spår, plattformar och ett nytt stationshus. Idag är det en värdig entré till staden och en modern knutpunkt för resenärer.

Ladda ner