[Skip to Content]

Uppsala Trade Center – kontor, bostäder och upplevelser på ett ställe

Nya Uppsala Trade Center är mer än bara en arbetsplats. Det är en helhet av kontor, boendeformer och upplevelser. En knutpunkt i ett tänkt kluster av kunskapsföretag.

Vi skapar ett unikt koncept för hur man bor, lever och verkar i en modern stad, säger Henrik Svanqvist, vd för Rosendal Fastigheter som driver projektet Uppsala Trade Center.

Arbeta nära goda kommunikationer och hög kompetens

Det kvarter som Rosendal Fastigheter påbörjat utgör inledningen på en helt ny stadsdel i Boländerna, ett område med strålande läge intill Resecentrum.

Det är sällsynt att en stor stad har ett så citynära läge som är oexploaterat. Här är det nära till goda kommunikationer och Arlanda men också nära till kompetensen. Strax intill finns flera andra kunskapsintensiva kluster och tack vare stadens universitet erbjuds access till de starkaste hjärnorna, säger Henrik.

Ett helt nytt sätt att tänka kring arbetsplatser

Uppsala Trade Center bygger på en idé som i grund och botten är relativt okonventionell i Sverige.

Det finns många paralleller till amerikanska succékoncept som handlar om ett helt nytt sätt att tänka kring framtidens arbetsplatser. Vi bygger inte bara kontor med olika upplåtelseformer och inriktning. Här ska människor även kunna koppla smarta boenden till arbetsplatsen, umgås, träna, äta gott samt uppleva konst, musik och kultur, berättar Henrik.

Lockar företag från hela världen

Vilka företag som kommer att sitta här får framtiden utvisa, menar Henrik. Men framför allt tror han att området kommer attrahera företag inom Uppsalas starkaste branscher som Bio Tech, Life Science och Gaming samt större internationella företag.

Den här urbana och innovativa miljön erbjuder något helt unikt. Därför vill vi att många företag väljer att förlägga sin verksamhet här istället för i till exempel London, Frankfurt eller Bryssel.

Hus som sticker ut

Initialt planeras två byggnader med exceptionella lösningar. Det ena huset har, förutom kontor med tillhörande bostäder, även en gastronomi/saluhall på bottenplan, en infälld scen i fasaden samt ett gym med löparbana innanför ytterväggarna. Det andra huset erbjuder ännu fler arbetsplatser samt en takterrass med skybar. Husens arkitektur är skapad av den danska arkitektbyrån Christensen & Co i samarbete med arkitekterna från Rosendal Fastigheter.

Byggnaderna är funktionella, modernistiska och byggs med hållbara materialval. Vi är inte rädda för att sticka ut, säger Henrik.

En park där kulturen blomstrar

I området anläggs även en mindre stadspark med stort inslag av kultur. Den kallas Pianoparken, och har fått sitt namn från områdets anrika flygelfabrik. Längs muren intill parken planeras ett tjugotal konstnärsateljéer och Sveriges första VR-museum där besökarna kan uppleva virtuell konst. Samma konstverk projiceras även på andra sidan muren, den som vetter mot järnvägsspåren.

Vi skapar en inbjudande port till Uppsala. Istället för klottrade plank möts nu tågresenärerna av virtuella konstverk, menar Henrik.

Och det är inte bara mot muren som det visas rörligt. På fasaden till ett av husen kommer framtidens besökare kunna uppleva fotbollsmatcher, konserter och föreläsningar från Ted Talks som hologram.

Uppsalas nya vardagsrum

Genom Uppsala Trade Center ger vi Uppsalaborna ett nytt, modernt vardagsrum och samtidigt en miljö som sätter staden på världskartan när det gäller innovation, avslutar Henrik. 

Fakta om Uppsala Trade Center
  • En spännande kontorsmiljö med arbetsplatser, bostäder och kulturella upplevelser
  • Attraherar kunskapsföretag inom bl a Bio Tech, Gaming och Life Science
  • Beläget i Boländerna, strax söder om Resecentrum
  • Projektet drivs av Rosendal Fastigheter
  • Konstnärsateljéer, VR-museum, food market, bageri, hotell, gym och skybar
  • Siktar mot att bli självförsörjande på energi genom bl a bergvärme och solceller
  • Planerad byggstart 2018, färdigbyggt 2020–2021