[Skip to Content]
Tor Johnsson_Jason Dainter_03 (18).jpg

Base10 - en plats för unga techföretag

Svensk Dos, Pharmademic och Cocreation Health Group är bara några av de Uppsalaföretag som apotekaren Kristofer Klerfalk har varit med att starta.

Nu vill Kristofer hjälpa andra unga entreprenörer. Tillsammans med startup-entusiasten Jason Dainter drar han igång Base10 – Uppsalas nya växtplats för unga techföretag.

Starta och skapa saker tillsammans

Unga företagare behöver kunna jacka i ett välkomnande forum. Redan när jag själv var ny som företagare och vi inte hade någonstans att jobba tillsammans tänkte jag ofta att om jag någon gång får chansen vill jag hitta en lösning på det, säger Kristofer Klerfalk.

Nu har han hittat den, tillsammans med entreprenören Jason Dainter. Pingisbordet och de första startupföretagen har redan flyttat in i de över tusen kvadratmetrarna på Klostergatan 10, en kort promenad från Resecentrum.

– Vi skulle kunna fylla lokalerna direkt, men nu vill vi ta chansen att bygga ett community, inte bara ett företagshotell. Därför låter vi Base10 växa successivt. Att bygga grupper som skapar saker tillsammans är nog det jag tycker är roligast och som jag blivit rätt bra på, säger Kristofer.

Utmärkta förutsättningar för techbolag

Att Base10 lanseras med fokus på startups inom tech ligger nära till hands. Teknik har varit en bärande faktor i flera av Kristofers bolag. Dessutom fyller Base10 ett hål i Uppsala. Hittills har trenden varit att många techbolag pendlar till Stockholm eller helt enkelt flyttar från Uppsala.

– Det är trist. Speciellt med tanke på att det finns så bra förutsättningar att starta och driva företag i Uppsala. Först och främst har vi ett supervasst universitet, en enorm tillgång och kontinuerlig källa till nybakad arbetskraft inom alla ämnesområden. Bara medan vi pratar blir studenter klara på universitetet. Nu. Nu. Och nu! säger Kristofer.

Han framhåller även Uppsalas styrka i det innovationssystem för företag som redan finns, och där Base10 nu hakar i som en kugge.

Starkt stöd i innovationssystemet

– I Uppsala finns ett innovationssystem som verkligen är näringslivsstöttande. Drivhuset till exempel, med gratis coachning och utbildning. Eller Connect, där du som företagare bland annat får stöd i att förbereda dig för att söka och hitta finansiering. Det var Drivhuset som hjälpte oss när vi startade företag som studenter. Det var fenomenalt att kunna bolla affärsplanen med dem, säger Kristofer.

Väl etablerad som företagare sitter nu Kristofer själv med i styrelsen för såväl Drivhuset som Connect, ett sätt att bjuda tillbaka med en strävan att vidareutveckla verksamheterna.

– Samverkan mellan olika aktörer i innovationssystemet är superviktig. På så vis kan vi guida företagare till rätt typ av stöd. Jag är övertygad om att Uppsala har alla möjligheter att bli en plats där ännu fler vill starta eller etablera företag. Fokus och målet bör vara att få den enskilda driftiga människan att trivas och blomstra. Alla företag har varit små och alla företag består av människor. Det är himla lätt att glömma, säger Kristofer.

 

Exempel på företag som Kristofer varit med att starta

Pharmademic – Bemanningsföretag för läkemedelsbranschen med studenter och examinerade farmaceuter. Kristofer var medgrundare och delägare. Uppgick i Health Solutions (se nedan).

Svensk Dos – Ekonomiskt effektivt sätt att dosera och förpacka läkemedel till sjuk- och äldrevård. Vann upphandlingen för Region Skåne. Såldes 2016 till apotekskoncernen Oriola-KD. Kristofer var medgrundare.

Health Solutions – It i vården, en mjukvara för beslutsstöd som sålts i nio länder hittills. Den samlar och strukturerar data om patienten och bygger ett register som kan nås i realtid. Vårdgivare och patient kan titta tillsammans på en grafisk överblick. Kristofer är partner i bolaget.

Upsala Tonic – Hantverksmässigt tillverkad premium tonic som Kristofer, två andra apotekare och en entreprenör inom e-handel har startat. Produktionsparken ligger på Eklundshof. Drycken säljs på finkrogar och i flera butiker i Uppsala och Stockholm. Startade 2016, Kristofer är vd.

CoCreation Health Group – Strategikonsultbolag för läkemedelsbranschen. Strategi, management och e-hälsa för myndigheter, landsting, apoteksaktörer och läkemedelsbolag. Startade våren 2016 och gör sedan i september podcasten "Örat mot rälsen". Kristofer är medgrundare och vd.

Fakta om Kristofer Klerfalk

• Utbildad apotekare vid Uppsala universitet
• Har 5–8 företagsstarter bakom sig, beroende på hur man räknar
• Bland annat företag inom läkemedelsdistribution och bemanning, konsultbolag och dryck

Fakta om BASE10

• Hubb för startupföretag i teknikbranschen
• Över 1 000 kvadratmeter kontor- och konferensyta i centrala Uppsala
• Här möts unga techföretag för att skapa saker tillsammans
• Lanserades i januari 2017 på initiativ av apotekaren och serieentreprenören Kristofer Klarfalk och entreprenören Jason Dainter

Citat

"Vi har ett supervasst universitet, en enorm tillgång och kontinuerlig källa till nybakad arbetskraft inom alla ämnesområden."

Kristofer Klerfalk, apotekare och serieentreprenör samt medgrundare till startup-hubben Base10

"Jag älskar Uppsala! Här finns ett rikt kulturliv och en närhet till Stockholm, men det är inte Stockholm."

Kristofer Klerfalk, apotekare och serieentreprenör samt medgrundare till startup-hubben BASE10

Ladda ner