[Skip to Content]
Martin_Kelam_Hansoft3 (6).jpg

Mjukvaruföretaget som bygger på global kompetens och världen som marknad

En idé om att hjälpa team som bygger dataspel har på tio år vuxit till ett företag som sysselsätter 50 personer. På mjukvaruföretaget Hansofts kontor i centrala Uppsala jobbar programutvecklare från jordens alla hörn. Ungefär en tredjedel av Hansoft-teamet kommer från andra länder.

– Vi har importerat ganska mycket talang. Det har visat sig lättare att rekrytera från utlandet än från Stockholm. Och för ett företag som Hansoft med internationell marknad är närheten till Arlanda från Uppsala jättebra, både för att åka härifrån och att åka hit, säger Patric Palm som är delägare och arbetande styrelseordförande i Hansoft.

Inspiration i dataspelsvärldens kreativitet och komplexitet

Hansoft startades 2005 av Erik Olofsson, Hans Dahlström och Patric Palm. De två första kom från dataspelsbranschen och hade sett ett problem: Storleken på utvecklingsteamen ökade i takt med att hårdvaran blev mer kraftfull.

– Spelutveckling är till sin natur komplext och kreativt och mer likt film än programvarukodande. Det var mer hanterbart när man kunde sitta i samma rum, men nu gick det mot team of teams och arbetet blev mer stökigt, säger Patric.

Killarna som grundade Hansoft antog att det här problemet bara skulle växa och affärsidén var att utveckla ett projektledningsverktyg som tog hänsyn till komplexiteten. Från början tog Hansoft inte in något riskkapital utan sålde konsulttimmar och utvecklade samtidigt verktyget i en vindsvrå ovanpå Stadsteatern. Under de första åren bearbetade Hansoft den marknad de var bäst på: spelutvecklarna. De fick ganska snart kunder över hela världen.

Digitala verktyg för agil projektledning

I samma veva började andra branscher än spelutvecklare arbeta med det som kallas agil projektledning. Agil projektledning innebär att grupper jobbar lättrörligt och flexibelt. Projekten levererar i små portioner och är hela tiden beredda att göra snabba förändringar.

– Det är hela samhällsutvecklingen som driver att agila metoder börjar bli populärt i bredare grupper. Det som avgör hur framgångsrik du är som organisation är hur snabbt du kan anpassa dig till en föränderlig omvärld och hur innovativ du kan vara, snarare än volymfördelar och processeffektivitet, säger Patric.

Verktyg som passar alla branscher

Hansoft ville då utveckla ett projektledningsverktyg som kunde passa alla branscher. Det skulle vara enkelt att använda, baserat i molnet och ha en mobilapplikation. I höstas släpptes så Favro som utvecklats under cirka två år. Verktyget innebär chansen till en större marknad, men var också en tuff utmaning för bolaget som under processen valde att ta in ungefär 80 miljoner kronor i kapital. "Vår huvudinvesterare var Creandum. De får ibland kritik för att vara Stockholmscentrerade, men vi är ett exempel på att de kan gå utanför", säger Patric.

IN Uppsala – en bra plats för global kompetens

När Hansoft drog igång var det ovanligt med startups inom tech i Uppsala. Men det är en situation som har ändrats.

– Nu händer det mycket mer. Och studenterna börjar upptäcka att det finns spännande, världsledande teknikbolag även här i Uppsala. Det är också mycket på gång norr om Stockholm. Tyngdpunkten flyttar norrut, säger Patric.

Och Hansofts anställda flyttar som sagt in från hela världen. Just rekryteringen av utländska förmågor ledde till att Patric Palm var med att starta IN Uppsala. Det är ett nätverk för människor från andra länder som kommer till Uppsala för att bo och arbeta, så kallade expats. Nätverket anordnar träffar på olika teman och utser också Uppsalas mest expat-vänliga arbetsplats. Målet är att göra Uppsala mer attraktivt för global talang.

– Det är svårt för de som kommer hit att få vänner i Sverige. Vi behöver en hållbarhet i anställningen, något som håller kvar personen i Uppsala. Därför drog vi igång den här föreningen som bygger sociala relationer mellan expats.

Fakta om Hansoft
  • Grundades i Uppsala 2005 av Erik Olofsson, Hans Dahlström och Patric Palm
  • Utvecklar appar för agil projektledning
  • Kunderna finns i dataspelsbranschen, men även inom telekom, rymdindustri, elektronik och reklam
  • Kontor i San Francisco, Kiev, Saigon, Tokyo och Uppsala (huvudkontor)
  • Omsatte 64 miljoner kronor 2015
Citat

”För ett företag med internationell marknad är närheten till Arlanda jättebra.”
Patric Palm, grundare och arbetande styrelseordförande i Hansoft

Det finns spännande, världsledande teknikbolag även här i Uppsala.”
Patric Palm, grundare och arbetande styrelseordförande i Hansoft

Ladda ner