[Skip to Content]

ICT jobbar för en hållbar och enklare vardag

ICT, information och kommunikationsteknologi, är en bransch på stark uppgång i Uppsala. Branschen använder sig av datateknik för att förbättra och förenkla vår vardag.

Traditionellt sett har ICT-branschen i Uppsala bestått av konsulttjänster mot framför allt Life Science-sektorn. Men under de senaste åren har flera startup-bolag inom dataspelsutveckling etablerats. Ett av de mest framgångsrika exemplen är den tidigare Uppsalastudenten Niklas Zennströms Skype.

Stöd för företag inom ICT

Uppsala Innovation Centre, UIC, är Uppsalas prisade företagsinkubator. Här stöttas företag i arbetet att kommersialisera sina idéer och utveckla sitt affärsmannaskap. Tack vare UIC är idag tre av åtta Uppsalaföretag igång. UIC erbjuder även en unik tillgång till data och kunskap från European Space Agency (ESA).

Mötesplatser som föder nya samarbeten och idéer

Inom ICT finns det många platser att träffa andra i samma bransch – både fysiskt och digitalt. Base10 är ett exempel. Här kan du jobba över en kopp kaffe men också prata med andra som befinner sig i samma situation. Det är gratis tillgång till kontorets caféliknande delar. Du kan också bli medlem och få en skrivbordsplats i ett av de öppna landskapen. I takt med att ditt företag växer kan du sedan flytta till egna lokaler inom Base10.

Även på Capsule kan du sitta tillsammans med andra entreprenörer för att dela erfarenheter och stötta varandra. Om du vill träffa andra på informationskvällar kan du bli medlem i Uppsala Tech Meetup, ett nätverk med månatliga träffar kring olika teman. Du kan även gå med i det digitala forumet Uppsala Tech Slack för att kontakta andra entreprenörer och företagare med syfte att starta samarbeten, byta erfarenheter eller hålla kontakten.

Fakta om ICT i Uppsala
  • ICT = information och kommunikationsteknologi
  • En bransch med stark uppgång
  • Mötesplatser: BASE10, Capsule, Uppsala Tech Meetup och Uppsala Tech Slack
Birdie

Varje år under Kristi himmelsfärd hålls datorfestivalen Birdie. Birdie är Sveriges största ideella datorfestival. Här sker mängder av aktiviteter som kretsar runt datorn. Det är allt från tävlingar i esport och dataspel till att skapa egna spel, bilder, musik eller animationer i realtid under festivalens dygn. Birdie är ett event för dig som är intresserad av datorer, teknik, programmering, esport eller som bara är nyfiken på lära dig mer om den växande digitala kulturen. Här samlas den inofficiella framtiden inom IT. Under 2017 flyttar Birdie in i Uppsalas nyaste och största arena, IFU Arena.

Entrepreneurs Academy

Entrepreneurs Academy är en förening i Uppsala som drivs av och för studenter med ett starkt intresse för entreprenörskap och företagande. Som student kan du bli medlem och få tillgång till både gemenskap och kontaktnät.

 

Läs mer
Citat

"Vi vill främja kreativt skapande med hjälp av dator, främst hos ungdomar, och målet är locka nya människor som skapar digital konst i form av grafik, musik och animationer. Gaming och esport är stort på Birdie, men kärnan av festivalen är skapandet av digital konst"

Jesper Björkman, ordförande i föreningen Birdie

“Sanningen är att lyckade relationer såsom mentorskap, företagssamarbeten eller drömrekryteringar inte alltid påbörjas i formella sammanhang. Det kan vara något så enkelt som en genuin konversation, där två parter umgås och har kul tillsammans.”
Markus Jones-Quartey, ledamot i Entrepreneurs Academy

Ladda ner