[Skip to Content]
Johan_Alp_17 (8).jpg

Framtidens avfuktare uppfanns i Uppsala

Idén om att driva avfuktning av luft med hjälp av värme har skapat ett av Uppsalas mest lovande Clean Tech-företag. Airwatergreen har haft stor glädje av stadens innovationssystem. Men historien började i Afrika.

Där arbetade civilingenjören Jonas Wamstad i gruvindustrin. Det blev tydligt för honom att det saknades vatten nästan överallt. Hans kompis Fredrik Edström, också civilingenjör, jobbade i forskningslabbet på ett avfuktningsföretag. De två började diskutera vattenproblemet.

– Vi pratade om att kunna använda avfuktningstekniken sorption på ett annat sätt. Att det borde gå att göra dricksvatten istället för att bara spara den torra luften. Vi konstaterade också att de som behöver vatten mest inte har tillgång till billig el, eller el överhuvudtaget, säger Jonas.

Snilleblixten blev att driva avfuktningsanläggningen med hjälp av värme, något det ofta finns gott om på platser med vattenbrist. Vattenmaskinerna skulle vara fristående och ha solvärme som energikälla.

Uppsala Innovation Center gav styrfart

Finanskrisen 2009 ledde till att både Jonas och Fredrik blev av med sina jobb. Då bestämde de sig för att satsa på den egna idén. I en potatiskällare under studentlägenheten testade de innovationen med en elektrisk grilltändare och några plastbackar från ett byggvaruhus. Principen funkade.

– För att få styrfart och riktning sökte vi till UIC – Uppsala Innovation Centre. Där var vi på nivån Business Lab, med föreläsningar om marknadsföring, bokföring och affärsplan. De ger ett affärstänk till forskare och glada uppfinnare som vi. De var också bra på att hjälpa oss med patentering.

Genom UIC fick Jonas och Fredrik även kontakt med sin första bank, redovisningsfirman och konstruktörsbyrån. I nästa stadie gick UU Holding AB, universitetets holdingbolag in med pengar. Fortfarande var Jonas och Fredrik inriktade på att deras uppfinning skulle fixa fram vatten. De producerade fungerande prototyper för maskinen och paketerade affärsidén.

– Men det var svårt att få upp intresset för vattenmaskiner. Tanken var att de skulle säljas i Arabvärlden, Indien och Afrika. En enorm marknad att försöka greppa, säger Jonas.

Omvänd inriktning efter investering

Airwatergreen hade fått pengar från Vinnova och genom det fick ett investerarkollektiv upp ögonen för bolaget.

– De kontaktade oss och sa att de var intresserade men ville att vi skulle satsa på avfuktning i stället. Fredrik och jag tyckte att det kändes tråkigt, det var inte det vi brann för, men vi ville ju fortsätta utveckla företaget och tekniken.

2011 kunde de med hjälp av investerarna anställa sig själva, hyra bra lokaler och starta den kostsamma produktutvecklingen. Under två års tid vände sig företaget inåt och jobbade på att ta fram en säljbar produkt. Sedan det väl lyckades har det gällt för Airwatergreen att hitta rätt kundsegment på den spretiga marknaden för avfuktare. Nu används deras teknik i bland annat kyrkor och fjärrvärmekammare.

Energisnål avfuktning och nyskapande kylning

Det som utmärker Airwatergreens avfuktningsteknik är att den fungerar även i låga temperaturer och är mycket energieffektiv. Det senare lyfter Jonas fram som en viktig faktor inför framtiden.

– För att klara klimatfrågan kan det inte bara byggas vindsnurror och solceller. Det är lika viktigt att dra ner på energiförbrukningen.

I takt med att Airwatergreen letar ännu fler kunder och ständigt nya användningsområden vidareutvecklar företaget en idé som enligt Jonas kan bli nästa generations fukthantering.

– I förlängningen blir den också världens bästa kylmaskin. Vi hoppas kunna lansera den under våren.

Uppsala är ingenjörstätt

Jonas Wamstad säger att Uppsala är en utmärkt stad att driva ett teknikföretag i, även om miljöteknik ännu inte präglar staden på samma sätt som Life Science. Inte minst har man ett lysande läge som arbetsgivare.

– Strategiskt är Uppsala bättre än Stockholm, eftersom här finns en högre koncentration av ’brains’. Det är en fördel om man som vi behöver duktiga ingenjörer. Och så vill man bo kvar i Uppsala för att det är så mysigt.

Jonas lyfter också fram lättheten att ta sig runt i Uppsala och att lokalhyrorna är billigare än i Stockholm.

Fakta om Airwatergreen
  • Utvecklar energieffektiv avfuktningsteknik med kondensering som fungerar i alla temperaturer
  • Grundades 2009 av Fredrik Edström (utvecklingschef) och Jonas Wamstad (vd)
  • 10 anställda
  • Omsatte 3,6 miljoner kronor 2015
  • Utsågs 2016 till ett av Sveriges 33 hetaste teknikbolag av tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden

 

Citat

”Strategiskt är Uppsala bättre än Stockholm, eftersom här finns en högre koncentration av ’brains’.”

”UIC ger ett affärstänk till forskare och glada uppfinnare som vi.”

”Uppsala är en utmärkt stad att driva ett teknikföretag i, även om miljöteknik ännu inte präglar staden på samma sätt som Life Science. Inte minst har man ett lysande läge som arbetsgivare.”

Jonas Wamstad, vd på Airwatergreen