[Skip to Content]

En av världens bästa företagsinkubatorer

UIC är en av världens, Europas och Sveriges bästa företagsinkubatorer. Som student, forskare, entreprenör, innovatör och företagare har du den bästa hjälpen nära.

De har rankats som den 10:e bästa företagsinkubatorn i världen och som den 5:e bästa i Europa. Uppsala Innovation Centre (UIC) hjälper projekt och företag med en innovativ affärsidé att utvecklas, skala upp och nå en internationell marknad. De globala topplaceringarna har UIC fått för att de är bra på ge företagen den kunskap, de nätverk och de verktyg som behövs för att minska risker i ett tidigt skede och att snabbare komma ut på marknaden.

Innovationssystemets nära samarbete är också en viktig pusselbit i UIC:s höga rankning. Varje år antar UIC runt 60 innovativa projekt och företag inom alla branscher, och stödjer dem i arbetet att lyckas med sin affärsidé, bygga företaget och att nå sina mål. Överlevnadsgraden är hög: nio av tio av UICs alumnbolag är fortsatt aktiva på marknaden.

En del av Uppsalas Innovationsstödsystem

UIC är en del av Uppsalas innovationsstödsystem. Stödet består även av universiteten och stödföretag i Uppsala som arbetar tillsammans för att koppla samman forskning och näringsliv och hjälpa företag att nå sina mål. UIC stödjer studenter, forskare, entreprenörer, innovatörer och företagare genom sina affärsutvecklingsprogram. Programmen sträcker sig över olika faser – från att snabbt komma ut på marknaden till att bygga upp sin organisation smart, skala upp och nå en global marknad.

Förverkliga din idé hos UIC

Har du eller ditt företag en affärsidé med innovationshöjd är det till UIC du ska vända dig till. Här kan du få det affärsutvecklingsstöd, det nätverk och den kunskap du behöver – oavsett i vilken fas du befinner dig i eller vilken bransch du jobbar i. De projekt och bolag som blir antagna till UIC:s affärsutvecklingsprogram får också vägledning genom deras breda nätverk av UIC-partners samt UICs affärscoachnätverk som består av cirka 80 handplockade personer från näringslivet.

Läs mer på www.uic.se och www.uic.se/eng

Företag som har lyckats med hjälp av UIC

OssDsign

OssDsign har utvecklat ett implantat av biokeramiskt material som används för benläkning vid svåra skador och defekter i skallen och ansiktet. Dagens implantatmaterial ger i många fall dåliga kliniska resultat. Företaget bildades 2011 och har fått affärsutvecklingsstöd genom UIC under större delen av sin utveckling. Det tog bara två år för företaget att få ut den innovativa tekniken på marknaden. År 2014 placerades företaget på NyTekniks och Affärsvärldens lista över Sveriges 33 mest lovande teknikbolag. I början av 2017 fick OssDsign godkänt av amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA att sälja och marknadsföra sitt implantat i USA.

Läs mer på www.ossdsign.com

Boardie

Boardie utvecklar en ny typ av skidliftar som ger skid- och snowboardåkare en bekvämare liftupplevelse samtidigt som produkten även erbjuder möjlighet till reklamintäkter för skidanläggningen. Boardie bildades 2015 och vann prestigefulla tävlingen Venture Cup inom sin kategori genom att presentera den affärsplan som bolaget tagit fram genom UIC:s affärsutvecklingsprogram.

Läs mer på www.boardie.se

Mercodia

Mercodia är världsledande inom sitt område med en omsättning på 100 miljoner kronor. Deras marknad är till 90 procent internationell och de har kontor i Sverige, USA, Frankrike och Kina. Företaget utvecklar, tillverkar och distribuerar bland annat kit med reagens för laboratorietester för att mäta biomarkörer inom områdena diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och fetma. Mercodia får stöd i sin affärsutveckling genom UIC och har tillgång till en av UIC:s affärscoacher från näringslivet som vägleder bolaget framåt.

Läs mer på www.mercodia.com

Fakta om UIC
  • Stöttar entreprenörer, forskare, innovatörer och företagare att kommersialisera sina idéer och utveckla sitt affärsmannaskap
  • Erbjuder affärsutvecklingsstöd, kunskap och verktyg till innovativa projekt och tillväxtföretag som vill utvecklas, skala upp och nå en internationell marknad
  • Affärsutvecklingsprogram för olika faser – från idé till ett väl fungerande företag med internationell marknad
  • Rankats som den 10:e bästa företagsinkubatorn i världen av UBI Global
  • Rankats som den 5:e bästa i Europa av UBI Global
  • Är med och driver Nordens första rymdinkubator ESA BIC Sweden
  • Hög överlevnadsgrad: nio av tio av UICs alumnbolag är fortsatt aktiva på marknaden
  • Affärscoachnätverk bestående av 70 handplockade personer från näringslivet
  • Näringslivet stöttar UIC-bolagen: ett tjugotal UIC-partner som banker, advokatbyråer, marknadsföringsbyråer etc. bidrar med sin kunskap till bolagen inom UIC
  • UIC tar inga ägarandelar i inkubatorbolagen
Citat

“Uppsala Innovation Centre placerade sig högt i vår globala rankinglista, och utmärkte sig särskilt inom områden som innebär en positiv påverkan på ekonomin. Det visar att Uppsala Innovation Centres verksamhet ger ett betydande ekonomiskt avtryck i regioner där de verkar.”

Dhruv Bhatli, UBI Global

Kontigo Care är ett spännande bolag inom hälsa. Vi på UIC är glada att kunna bidra till att Kontigo Care kan utöka sin kundbas och växla upp sin verksamhet genom UICs affärsutvecklingsstöd, våra affärscoacher och genom våra nätverk.

Citat Per Bengtsson, vd på UIC

 

Att rankas som världens tionde bästa, och Europas femte bästa företagsinkubator, är otroligt glädjande. Det visar att vår arbetsmodell skapar värdeökning och minskar tillväxtbolagens risker i tidiga skeden, och att vårt arbete står sig väl i en global jämförelse. Bakom bolagens framgångar står också våra UIC-partner samt innovationsstödssystemets aktörer i våra regioner, som alla gör ett viktigt arbete för bolagens framgångar.

Citat (bild med Kontigo Care) Michael Camitz, Senior Advisor Business Developmentpå UIC.

Ladda ner