[Skip to Content]

Storstaden med korta avstånd

Uppsala är storstaden med stort utbud och korta avstånd. Här är det enkelt att ta sig runt med lokaltrafiken, till fots eller på cykel.

Själva stadskärnan i Uppsala är liten och kompakt, vilket gör det enkelt att ta sig runt. Vi har även en väl utvecklad kollektivtrafik med fokus på hållbara transporter.

Cykelstaden Uppsala

I Uppsala finns det fler cyklar än invånare. De korta avstånden gör det lätt att ta sig runt. Ski Total Cykeluthyrning hyr ut treväxlade standardcyklar för 200 kronor första dygnet och därefter 100 kronor per dag. En cykelkarta finns att ladda ner.

Bussar med biogas

Uppsala har ett väl utvecklat bussnät i staden och till kranskommuner. Många bussar kör med biogas i tanken, som en del av vår stora satsning på hållbarhet.

22 000 inpendlare varje dag

Uppsala ligger längs norra stambanan och har utmärkta tågförbindelser med övriga landet. Resan till Stockholm tar endast 38 minuter med tåg. Varje dag pendlar 22 000 personer in till staden och 22 000 pendlar ut. För att förbättra och effektivisera kapaciteten i tågtrafiken ytterligare finns det planer på två nya spår mellan Skavstaby (söder om Märsta) och Uppsala. På det sättet får staden fyrspår, där snabbgående tåg går på det ena spårparet och de långsammare pendeltågen på det andra.

Nära Arlanda och hela världen

Med endast 18 minuter till Arlanda är det nära till världen. Till och från flygplatsen kan du bekvämt åka med UL:s linje 801 och med pendeltåget som åker direkt från SkyCity på Arlanda. Under dagtid går bussar och tåg två gånger i timmen. Vill du resa med taxi erbjuder de tre största taxibolagen fasta priser för resor mellan Uppsala och Stockholm Arlanda Airport.

Fakta om transporter och tillgänglighet i Uppsala
  • Med tåg: Arlanda (18 min), Stockholm (38 min), Tierp (37 min), Knivsta (9 min)
  • Med bil: Arlanda (30 min), Stockholm (45 min), Tierp (30 min), Knivsta (20 min)
  • Med flyg: Göteborg (1 tim), Malmö (1 tim och 5 min), Köpenhamn (1 tim och 10 min
  • Väl utvecklat bussnät i stad och till kranskommuner
  • Många av stadens bussar drivs med biogas eller el
  • 137 000 cykelresor sker genom Uppsala varje dag (källa: RVU 2015)
Välkommen till Uppsala resecentrum!

2011 invigdes Uppsala resecentrum, stadens största byggprojekt genom tiderna med nya spår, plattformar och ett nytt stationshus. Idag är det en värdig entré till staden och en modern knutpunkt för resenärer.
 

Läs mer

UL: www.ul.se och www.ul.se/en/
SJ: www.sj.se/
Trafik i Mälardalen (TIM): www.tim.se/
Ski Total Cykeluthyrning: www.skitotal.se/uthyrning
Ladda ner cykelkarta: www.uppsala.se/cykelkarta/
Kartor: www.destinationuppsala.se/sv/Destination-Uppsala/Kartor/

Ladda ner