[Skip to Content]

Från Linné och Svanslös till Maggio

I Uppsala har många stora kulturpersonligheter levt och verkat, vilket har gett staden ett rikt och blomstrande kulturliv.

Här kan du bland annat strosa genom Carl von Linnés trädgård, besöka Pelle Svanslös lekpark eller se stadens stolthet Veronica Maggio uppträda på UKK.

UKK – ett av stadens främsta kulturcenter

Uppsala Konsert & Kongress är ett levande konserthus och en mötesplats, beläget mitt i en snabbt växande storstad där kreativitet, kultur, forskning och företagande frodas.

Spännande museer och färgstarka gallerier

Vill du ta del av stadens spännande historia får du inte missa att besöka Domkyrkan, Uppsala slott och Sveriges äldsta universitetsbibliotek Carolina Redivia. Är du konstintresserad rekommenderas en visning på Konstmuseet, en utflykt till Bror Hjorths hus eller ett besök på någon av stadens många gallerier.

På teaterscenen och vita duken

Uppsala stadsteater har fyra scener som bjuder på allt från klassiska pjäser till djärva, moderna satsningar samt engagerande föreställningar för barn och ungdomar. Även Reginateatern erbjuder ett stort utbud av teater, dans och andra former av scenkonst.

För stadens cineaster finns SF Filmstaden med åtta salonger samt två anrika biografer. Den ena är Slottsbiografen, känd som Ingmar Bergmans barndomsbiograf. Den andra är Fyrisbiografen, en av Sveriges äldsta biografer. Sedan 1982 anordnar staden varje år Uppsala Internationella Kortfilmsfestival med 300 kortfilmer från hela världen – inte bara Hollywood.

Evenemang som stärker kulturlivet

I Uppsala anordnas en rad spännande kulturevenemang, året om. Det största och mest kända är Kulturnatten där du som besökare får ta del av en mängd olika aktiviteter under ett mycket händelserikt dygn. Ett annat uppskattat event är Allt ljus på Uppsala, en ljusfestival som lyser upp staden under mörka november. Uppsala Magic & Comedy är en magi- och humorfestival som gästas av allt från välkända svenska profiler till världsartister. Varje år anordnas dessutom Uppsala Internationella Gitarrfestival, en av världens främsta och mest inflytelserika festivaler med gitarrmusiken i fokus.

Fakta om Uppsalas kulturutbud
  • 3 biografer och en internationell kortfilmsfestival
  • Över 20 museer
  • På Uppsalas stadsteater spelas 500 föreställningar/år för ca 70 000 personer
  • Reginateatern är en av Sveriges ledande gästspelscener
  • Kulturnatten i Uppsalas är Sveriges största kulturnatt
  • Uppsala Internationella Gitarrfestival lockar besökare från hela Europa
  • Uppsala Domkyrka invigdes 1435 och är Skandinaviens största katedral
  • Uppsala Konsert och Kongress (UKK) hade ca 480 000 besökare 2015
Ladda ner