[Skip to Content]

”UKK är ett välkomnande vardagsrum för hela staden”

Lena Åberg Frisk, vd för Uppsala Konsert & Kongress (UKK), berättar om sin vision för stadens stora kulturhus.

Lena Åberg Frisk är kulturentreprenör ut i fingerspetsarna. Hon har drivit egna scener och startat stora nationella och internationella kulturutvecklingsprojekt i Malmö. Dessutom har hon varit vd för Stockholms legendariska jazzklubb Fasching samt Stockholm Jazz Festival.  

2015 blev hon handplockad som ny vd och konstnärlig ledare för UKK.

Jag kan inte tänka mig ett roligare jobb. Tänk att få arbeta i detta dynamiska hus under en sådan expansiv fas, säger Lena.

Levande mötesplats för alla som älskar kultur

Att Lena skulle tacka ja till jobbet på UKK var en självklarhet.

2007 var jag på invigningen av UKK och kände starkt att det var startpunkten för det nya Uppsala. Jag hade väntat länge på att staden skulle bli mer samtida och ta ett större grepp om kulturlivet. I och med UKK hände det – äntligen! 

Redan från dag ett hade Lena en tydlig vision för verksamheten.

Min vision var att UKK skulle bli en lättillgänglig och levande mötesplats. Ett välkomnande vardagsrum för hela staden – både till vardags och fest. Och det har vi uppfyllt, konstaterar Lena. 

Ett hus fyllt av musik, magi, komik, cirkus – och en engagerad publik

Byggnaden med sina åtta våningar och 14 600 kvadratmeter, gör den till en idealisk arena för konserter. Den största konsertsalen rymmer 1 092 personer och har samtidigt en intim atmosfär, menar Lena. Här har artister som Eva Dahlgren, Elvis Costello, Angélique Kidjo, Ann-Sophie Mutter och John Cleese dragit fulla hus. Men det kulturella utbudet erbjuder mycket mer än bara musik. Magi till exempel.

Två år i rad har vi anordnat Uppsala magi- och humorfestival på UKK. Festivalen bjuder på en skön mix av magi och humor med både svenska och internationella stjärnor, berättar Lena. 

En annan överraskande happening är det europeiska nycirkusprojektet Radical Love, där även Cirkus Cirkör är med.

Nyligen deltog 3 500 uppsalabor i detta improviserade cirkusevent som bygger på interaktivitet, något som vi gärna vill förstärka. Våra besökare ska inte bara beundra och förundras utan också vara delaktiga.

Jubileum med guldkant 

2017 fyller UKK fyller 10 år och det firas under hela året med en mängd nya, spännande satsningar. En av dem är Husockupanter, där ett antal utvalda aktörer intar huset och får möjlighet att förverkliga sina drömprojekt. Först ut är Martin Hederos som är en av landets mest hyllade pianister och känd från band som The Soundtrack of Our Lives samt flerfaldigt Grammisprisade Tonbruket.

Vi har gett Martin fria tyglar att genomföra sina fem drömkonserter i huset. Han kommer bland annat att bjuda på Jolie Holland, Nina Persson och ett samarbete med Jesper Waldersten. Det blir en unik upplevelse som man bara kan ta del av i Uppsala, berättar Lena.

Kultur som bidrar till mångfald och integration

Vi ska vara ett kulturhus för alla och därför arbetar vi målmedvetet med mångfald och integration, säger Lena.

I maj 2016 genomfördes ett annorlunda konstprojekt med namnet Byggplats där kommuninvånare och asylsökande tillsammans skapade en stor skulptur av återvinningsmaterial. UKK är även en del av projektet Kulturkompis, som ger nyanlända och etablerade svenskar möjligheten att gå på kulturaktiviteter tillsammans helt gratis.

Hjälper andra att växa

Lena lägger stor vikt vid att UKK ska vara en starkt förankrad lokal aktör som gärna hjälper mindre aktörer att växa.

Vår uppgift är inte bara att utveckla vårt kulturhus, utan även hela kulturlivet i Uppsala. Vi tar det på allvar. Genom samarbeten kan vi föra över kunskap och resurser till andra kulturella projekt – vi blir som en slags kompetensbank som hjälper de att växa. Tillsammans bygger vi nya Uppsala.

Prisvinnande arkitektur

Du behöver inte ha en kulturell anledning för att komma till UKK. Bara huset i sig är värt ett besök. Bland annat för den omtalade arkitekturen som har kammat hem guldmedalj vid Biennalen i Miami Beach. Huset har en uttrycksfull fasad som växlar färg och ton efter dygn, årstid och väderlek. Tar du den röda rulltrappan till översta våningen får du njuta av en storslagen utsikt mot slottet, domkyrkan och universitetsbiblioteket.

Inget dåligt vardagsrum, eller hur? skrattar Lena.

Läs mer på www.ukk.se

Fakta om UKK
  • Konsert- och konferensbyggnad vid Vaksala torg
  • 3 konsertsalar, den största rymmer 1 092 personer, samt en ny scen i restaurangen
  • 10-årsjubileum i september 2017
  • Stora samhällsbyggarpriset 2008
  • 23 % av all kulturverksamhet 2016 riktade sig mot barn och unga
  • 2016 ökade besöksantalet med 55 000 personer, till totalt 533 494 besökare
  • UKK:s restaurang var först i Uppsala med att bli SvanencertifieradLadda ner