[Skip to Content]

Uppsala stadsteater utmanar publiken

Uppsala Stadsteater har förgyllt stadens kulturliv sedan 1951. Varje år spelas cirka 500 föreställningar på husets fyra scener.

Uppsala stadsteater är känd för att våga utmana och ge spelrum åt det oprövade, experimentella och har på så sätt fått en framstående position i svenskt teaterliv. Några av de senare årens stora publiksuccéer är Låt den rätte komma in, Fanny & Alexander samt Spelman på taket

Jag ser fram emot att få leda Uppsala stadsteater som enligt min mening är en av Sveriges bästa teatrar”, säger Petra Brylander, teaterchef.

"Det är viktigt för en teater att byta chef lite då och då”

Petra tog vid som ny teaterchef i augusti 2016. Hon är själv utbildad skådespelare och har tidigare arbetat som teaterchef på Malmö Stadsteater i nio år.

När jag blev tillfrågad om jobbet på Uppsala stadsteater tyckte jag att det lät oerhört spännande. Jag känner till teatern väl och vet att den erbjuder en spännande repertoar med hög konstnärlig kvalitet. Dessutom har den ett väldigt bra och tillgängligt läge i staden, säger Petra. 

Trots att Uppsala stadsteater redan har ett gott rykte och en verksamhet som blomstrar tror Petra att det är bra med förändring.

Det är viktigt för en teater att byta chef lite då och då. Det skapar kreativitet och väcker nya tankar.

Bortglömda historier tar plats i rampljuset

Uppsalas kulturliv förknippas till stor del med stadens anrika historia. Det är en stor inspirationskälla menar Petra men anser samtidigt att man måste höja blicken från Domkyrkan, runstenar och Linné.

Det finns historier som vi aldrig har hört, människor vi aldrig har mött och framförallt många kvinnor som raderats från historieböckerna. Personligen skulle jag till exempel gärna vilja se en föreställning om den första kvinnliga studenten i Uppsala.

Petras vision är att Uppsala stadsteater ska bidra till att ta stadens kulturliv in i nutiden och framåt. Varje föreställning, oavsett om den är nyskriven eller en klassiker, måste ha något nytt att berätta och på ett eller annat sätt spegla vår samtid.

Vår repertoar ska till viss del kännas bekant, men alltid överraska publiken och bjuda på något annat än vad de kanske först hade tänkt sig.

Jorden runt på Uppsala stadsteater

Uppsala är en internationell stad. Hit kommer människor från hela världen för att arbeta, forska och bo.

Vår stad hämtar redan så mycket inspiration från andra delar av världen. Det vill jag att vi ska plocka upp, även på teaterscenen. Jag tänker att vår framtida repertoar ska breddas ytterligare och bjuda på något mer än det givna svenska. Tänk vad mycket inspiration det finns att hämta från andra teaterkulturer! säger Petra.

Ett kulturhus för alla

Det går bra för Uppsala stadsteater. Varje år drar huset en publik om cirka 75 000 personer och beläggningen ligger omkring 80 procent.

– Vi har en central plats i staden, både fysiskt och mentalt. Men nu ska vi arbeta för att bli ännu bättre. I framtiden vill vi kunna möta vår publik på andra sätt än de gängse – befinna oss på andra platser, hitta nya former, säger Petra. 

Hennes förebild bland världens stora teaterhus är Royal National Theatre, den brittiska kungliga nationalteatern. De erbjuder konst som en helhetsupplevelse med bland annat teater, bokhandel, caféer och utställningar.

– Så ser jag på Uppsala stadsteater i framtiden. Som en ännu starkare mötesplats för konstnärliga upplevelser och samtal. Ett kulturhus för alla, med tydlig förankring i staden.

Fakta om Uppsala stadsteater
  • Grundades 1951
  • Fyra scener
  • Varje år spelas cirka 500 föreställningar inom teater, dans och performance
  • En årlig publik om cirka 75 000 personer
  • Cirka 15 000 unga besökare varje år till barn- och skolföreställningar, workshops, teaterträffar, guidade turer mm
  • Teatern har även utmärkt sig i internationella sammanhang, till exempel gästspel i Bogotá 2016 och genom samarbetet Theatron – Engaging new audiences med andra teatrar i Europa
Ladda ner