[Skip to Content]

Uppsalas blomstrande matkultur och rika caféliv

Maten är en del av upplevelsen i Uppsala. Här finns ett ständigt växande utbud av restauranger med mat från världens alla hörn.

I Uppsala finns det något för alla smaker – prisvinnande restauranger med avsmakningsmeny, små kryp-in med hembakta kakor, vegofester, eko-marknader och foodtrucks på besök…

Uppsalas restauranger glänser i White Guide

Vår stad kan stoltsera med åtta restauranger i Sveriges främsta krogguide White Guide. Bland dem hittar du till exempel Hambergs Fisk, en av stadens mest uppskattade fiskrestauranger samt nykomlingen La Parilla med influenser från New York, Mendoza och San Sebastian. Ett annat exempel är Dryck och Mat, i det gamla stationshuset – en krog där drycken står i fokus och ackompanjeras av matchande smaker på tallriken. 

Matfestivaler och marknader

Varje år anordnas en rad matfestivaler och marknader där du kan botanisera bland nya smaker, spännande drycker och lokalproducerade läckerheter. En uppskattad festival är Uppsala Beer & Whisky Festival där du får träffa (och provsmaka) några av landets främsta leverantörer och producenter. En annan festival vi är stolta över är Uppsala vegofest, som uppmärksammar miljö, hälsa, djurrätt och matglädje – för alla vegetarianer, veganer och inbitna köttätare. På vår, höst och jul dukas det upp till Bondens egen marknad med nyskördade och prisvärda delikatesser från Upplandsbygden. Vill du hellre sälja egna lantmannaprodukter kan du hyra ett bord någon helg på torghandeln vid Fyristorg.

En cafétät stad

För dig som vill stilla ditt koffeinbegär och sockersug finns det mycket att välja på i Uppsala. Här trängs mysiga fik, klassiska konditorier, fräscha bagerier och stora cafékedjor. Önskar du avnjuta din kopp med utsikt mot Fyrisån och Domkyrkan rekommenderas Café Årummet, ett mysigt ställe med sköna soffor och touch av mormors vardagsrum. Söker du ett klassiskt konditori bör du prova Güntherska Hovkonditori & Schweizeri med anor från 1887, spännande bakverk och prisbelönta konditorer. Det ligger precis vid Fyrisån med en härlig uteservering. Är du en kräsen kaffenörd får du heller inte missa Hava, där du får träffa Åke Nolemo – svensk silvermedaljör i kaffebryggning.

Ovan visar vi endast ett litet urval av Uppsalas många restauranger, matfestivaler, marknader och caféer. Upptäck fler på www.uppsala.se

Citat

"Att folket bakom La Parrilla vet vad de gör står utom tvivel, och det är roligt för Uppsalaborna att få ett ställe som faktiskt andas lite storstad, och på ett naturligt sätt."

Recension av Krogpatrullen i UNT

Ladda ner