[Skip to Content]

Uppsala från den blåa sidan

Genom hjärtat av Uppsala ringlar sig Fyrisån. Det är det vatten vi är kända för. Men det är långt ifrån det enda vatten vi har att erbjuda.

Uppsala med omnejd myllrar av vikar och sjöar med ständer, flytbryggor och klippor för badsugna stora och små.

Årummet, Uppsalas vardagsrum

Årummet sträcker sig längs med Fyrisåns stränder genom centrala Uppsala, från Islandsbron i söder till Luthagsesplanaden i norr. Utmed stråket finns inbjudande sittbryggor, soliga uteserveringar, gröna parkrum och konstnärlig utsmyckning. Vårens första dag flockas Uppsalaborna längs stråket och så fortsätter det, så länge solen och termometern tillåter. Årummet har även vunnit priser och är en förebild för stadsutvecklare från andra städer.

Kanot, flotte, fartyg…

Det finns många sätt att upptäcka Fyrisån. Vill du göra det med kanot finns en lättpaddlad, kanotled som börjar i Vattholma och avslutas vid Fyrishov. På vägen kan du stanna och rasta vid pittoreska Ulva kvarn. Föredrar du sällskap kan du istället bjuda med vännerna på en tur med picknickflotten, en slags flytande veranda med loungemöbler, solstolar och grill. Du kan också följa med ombord på Uppsalas äldsta flytande kulturskatt m/s Kung Carl Gustaf. Och har du inte fått nog av vatten när kvällen kommer, ta in på vandrarhemsbåten vid Östra träbryggan i Uppsala hamn.

Valborgstradition på Fyrisån

Forsränningen på Fyrisån är ett mycket populärt event som äger rum den sista april varje år. Traditionen startades av uppsalateknologerna vid mitten av 1970-talet och drar idag en publik om cirka 40 000 personer. Över hundra olika farkoster, mer eller mindre fantasifullt utstyrda, är med att tävla om prestigefulla utnämningar som "Bästa publikfrieri" och "Bästa ingenjörsmässiga flotte".

Hoppa i!

I Uppsala finns en rad populära bad – både inomhus och utomhus. Letar du efter utomhusbad rekommenderas badplatsen Lyssnaängen vid sjön Ekoln söder om staden eller Storvads badplats vid Fyrisån i norr. Häftigast bland inomhusbaden är Fyrishov, ett äventyrsbad i tropisk miljö med vattenrutschkanor, jetström, vattenfall och vattenkanoner. 

Fakta om Uppsalas badliv
  • 16 kommunala badplatser
  • 3 kommunala simhallar: Fyrishov, Gottsundabadet och Bälingebadet
  • Fyrishov är en av Sveriges största arenor för bad- och vattenäventyr
  • Hundbad i Fjällnora, Siggefora och Storvadsbadet
Citat

”Det var det roligaste badhus jag har varit på i hela mitt liv. Vattenrutschkanan var grym!”

Nils 8 år, efter besök på Fyrishovs Äventyrsbad

Ladda ner