[Skip to Content]

Ett universitetsmuseum med tusen år av historia

Gustavianum är Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad och numera ett universitetsmuseum med gedigen historia.

Museum Gustavianum bjuder på en spännande blandning av nutid och dåtid. I museets fasta utställningar finns delar av samlingarna som Uppsala universitet samlat på sig sedan grundandet 1477. Allt från mumier och vikingasvärd till konst och antika mynt. Du hittar också instrument och andra typer av föremål som berättar om Uppsala universitets historia och vetenskapsmännen Rudbeck, Celsius och Linné som alla var verksamma här.

Historiska pärlor

Högst upp i huset finns Anatomiska teatern som byggdes på 1660-talet för dissektioner inför publik. Här finns också det Augsburgska konstskåpet, som Gustav II Adolf fick av rådsherrarna i Augsburg 1632. Det är ett fantasifullt utsmyckat konstskåp med synliga lådor, hemliga fack och tusen föremål som fungerade som ett dåtida internet.

Läs mer på www.gustavianum.uu.se 

Fakta om den Anatomiska teatern

Rudbecks anatomiska teater är Europas tredje äldsta anatomiska teater. Den ligger i en kupol centralt i huset och specialbyggdes av medicinprofessorn Olof Rudbeck för att utföra och demonstrera dissektioner inför en publik av kolleger och studenter.

Ladda ner