[Skip to Content]

Blomsterkungen Linné – stadens stolthet

Carl von Linné är ständigt närvarande och berikar Uppsalabornas vardag genom det unika arv han lämnat efter sig.

I Uppsala kan du besöka parker och natur i Linnés anda. Här finns bland annat hans hem och trädgård.

Med rötterna i Uppsala

Linné är en av världens mest kända vetenskapsmän. I nästan 50 år studerade, forskade, undervisade och levde han i Uppsala. Ingen annan ort i världen kan uppvisa så många spår av honom som Uppsala. Här finns hans historia närvarande i fysiska platser, hus, trädgårdar och exkursionsleder med bevarad flora och fauna. Hans vetenskap lever också vidare på Uppsalas båda universitet där modern biologi och bioteknik är viktiga hörnstenar.

Linnémuseet

Linnémuseet finns i det hus som en gång var hans bostad, en kulturhistorisk pärla belägen i Linnéträdgården i Uppsala. Här visas den världsberömde botanistens vetenskapliga gärning med utställningar i bibliotek, skrivkammare och naturaliekabinett.

Linnéträdgården

Linnés egen botaniska trädgård är en grönskande oas i centrala Uppsala. I de regelbundna växtkvarteren odlas mer än tusen arter ordnade efter Linnés sexualsystem, med ettåriga och fleråriga växter var för sig. Ingenstans kommer du närmare Linnés gärning än här, i hans egen trädgård.

Linnestigarna

För dig som vill ta dig an en regelrätt vandring, berikad med historisk information om platser och företeelser finns det många att välja mellan i Danmark, Gottsunda, Vaksala, Jumkil, Ultuna, Håga, Gamla Uppsala och Husby. Då leder de blå stolparna dig från stadens kant ut i landskapet. Du kan välja att gå en etapp i taget, eller en heldagsmarsch. Längs vägen finns även berättelser som du når med din telefon.

Linnés Hammarby

Linnés Hammarby är en av Sveriges mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar. Gården köptes 1758 som sommarbostad åt familjen Linné. Idag speglar husgeråd, kläder och konst Carl von Linnés privatliv, men också hans vetenskapliga gärningar. En permanent utställning berättar om familjens liv på gården. I den lummiga parken frodas många av de växter Linné själv odlade och i det omgivande kulturreservatet finns flera natur- och kulturstigar.

Linnés Sävja

Gården, Linnés Sävja, köptes av Linné år 1758. Hit drog han sig undan för att ibland leva lantliv utan familjen, vidareutveckla sina teorier och skriva nya avhandlingar. Det var också till Sävja som han tog sin sista tillflykt när han kände att livet var på väg att ta slut. Idag är Sävja en lantlig kulturidyll med gårdscafé, museum, örtagård och kulturevenemang. I museet finns en liten utställning om läkaren Linné, hans medicinalväxter och information om dagens läkeväxter.

Läs mer på www.linneuppsala.se

Fakta om Carl von Linné
  • Svensk botaniker, läkare, geolog, pedagog och zoolog
  • Skapade system för att klassificera och namnge naturen
  • Hans vetenskap används än i dag, världen över
  • Professor i medicin i Uppsala år 1741
  • En av grundarna till Kungliga vetenskapsakademien
  • Genomförde den tvådelade namngivningen av växter och djur som används runt hela världen än idag
Citat

“Skaparen har hela världen klätt till en blomtapet och därpå satt människan att spatsera, leva och sig förnöja.”

Carl von Linné

“Vid ingången till Linnéträdgården hälsas man av ett latinskt citat som betyder: Även det obetydliga förtjänar vår uppmärksamhet. Besök Linnés hus, trädgårdar och natur och upplev sanningen i hans ord! Allt i naturen är viktigt och fascinerande – oavsett om det är stort, litet, vackert eller fult. Linné älskade alla former av liv och vill att även vi ska göra det!”

Hans Odöö, Linné-impersonator

Ladda ner