[Skip to Content]
linnemuseum.jpg

Ett av Sveriges populäraste besöksmål

Uppsala är ett perfekt besöksmål för dig som önskar lustfyllda upplevelser där historia, kultur och kunskap möts.

Vår stad inspirerar med ett rikt kulturliv, spännande evenemang och hela Sveriges historia – på en och samma plats. Vi är en livlig shoppingstad med brett utbud. Dessutom har vi vacker natur, både mitt i city och runt knuten.

Från vikingar och Linné till Svanslös

Uppsalas 1000-åriga historia har mycket att berätta. I Gamla Uppsala finns de tre majestätiska kungshögarna från 500-talet, ett av Nordens största gravområden och resterna av domkyrkan som byggdes på 1100-talet. Platsen berättar om mäktiga kungar, gyllene hednatempel, människooffer och stora blotfester. Du kan även besöka parker och natur i Carl von Linnés anda. Här finns bland annat hans hem, trädgård och sommarbostad. En annan historisk Uppsalaprofil är Pelle Svanslös som har satt sina spår i staden genom bland annat en staty, en lekpark och guidade vandringar.

Lätt att ta sig hit och lätt att ta sig runt

Det är enkelt att resa till och från Uppsala med tåg, buss och bil. Med tåg tar det endast 38 minuter från Stockholm och 18 minuter från Arlanda. I staden är avstånden korta och du kan enkelt gå eller cykla dit du ska. Staden har även ett väl fungerande bussnät och många av våra bussar drivs med biogas. Knutpunkten för kollektivtrafiken är Uppsala resecentrum.

Ett aktivt friluftsliv, året om

Kring staden finns 14 friluftsområden som bjuder på fartfyllda och rofyllda aktiviteter. På sommaren kan du vandra, fiska, bada och cykla. Tycker du om att paddla finns det en lättpaddlad kanotled längs Fyrisån. På vintern kan du åka skridskor, pulka eller varför inte slalom i friluftsområdet Sunnerstas egen skidbacke. 


Maten är en del av upplevelsen

I Uppsala finns det något för alla smaker – restauranger, caféer, barer, vegofester, eko-marknader och foodtrucks på besök. Extra stolta är vi över att ha med flera restauranger i Sveriges främsta krogguide White Guide.

Naturskön camping eller lyxig svit – hur vill du bo?

Ska du bo över i Uppsala finns det mycket att välja på. Allt från prisvärda hotell, campingplatser och vandrarhem till lyxiga sviter med egen terrass och utsikt över staden. 

Fakta om Uppsala som besöksstad
  • Promenadvänlig stad med historiska sevärdheter, bra mat och boende
  • En av landets tio populäraste destinationer
  • Besöksnäringen i Uppsala omsätter drygt 1,7 miljarder kronor per år
  • Trip Advisors utmärkelse Travellers Choice 2013
  • ”Most Sustainable Destination” 2013
  • Lätt att ta sig hit med t ex tåg – 38 minuter från Stockholm, 18 minuter från Arlanda

 

 

 

 

 

 

Ladda ner

Relaterade artiklar