[Skip to Content]

Skandinaviens största katedral

Domkyrkan med de två tornen är en del av Uppsalas siluett och ett av stadens mest uppskattade besöksmål.

Uppsala domkyrka är Sveriges rikshelgedom. Genom sju sekler har miljoner människor sökt sig hit. Kyrkan ligger i hjärtat av staden och bjuder på en historielektion utöver det vanliga. Domkyrkan har cirka 500 000 besökare, som inte är gudstjänstbesökare, varje år.

En katedral i gotisk stil

Domkyrkan är en katedral i gotisk stil som började byggas omkring 1270 och invigdes slutligen 1435. De 119 meter höga tornen byggdes senare under 1400-talet. Flera bränder har drabbat domkyrkan. Störst skada orsakade den stora stadsbranden 1702. Genom åren har byggnaden restaurerats ett flertal gånger. Efter en renovering i slutet av 1800-talet fick domkyrkan sina nuvarande väggmålningar, fönsterglas och höga spetsiga tornspiror.

Kungliga gravar och skattkammare

Under sin långa historia har flera kungligheter och vetenskapsmän begravts här, bland andra Gustav Vasa, Johan III och deras drottningar samt Carl von Linné. I kyrkans norra torn ligger museet Skattkammaren, med en samling av medeltida textilier som räknas till en av de finaste i Europa. Här finns biskopsdräkter och föremål av guld och silver som har använts i domkyrkans gudstjänster. Dessutom visar Skattkammaren drottning Margaretas gyllene kjortel som är världens enda bevarade festklänning från medeltiden och de så kallade Sturekläderna, de enda kompletta herrmodedräkter som finns kvar från sent 1500-tal.

Dag och natt, året om

Varje söndag klockan 12.30 är det gratis visning av Uppsala domkyrka. Att få höra en guide berätta om kyrkans spännande historia ger en bättre upplevelse – du ser och lär dig sådant som du annars inte hade upptäckt. Vill du uppleva kyrkan från solnedgång till soluppgång är du välkommen på meditationsnatt där du tillbringar en natt i april under domkyrkans valv i bön, tystnad eller lågmält samtal. Domkyrkan har också ett rikt musikliv året om, med musikgudstjänster och konserter som återkommande inslag.

Läs mer på www.uppsaladomkyrka.se 

Ladda ner